Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YA Crime Event: Get to know Cis Meijer

op 08 oktober 2016 door

Op 23 oktober kunnen alle thrillerfanaten hun hart ophalen in Zoetermeer tijdens het Thriller Festival. Voor alle YA-fans heeft Hebban er nog extra leuk tintje aangegeven: YA Crime Event! Op dit evenement kun je in contact met verschillende thrillerauteurs en de komende weken stellen wij alle aanwezige auteurs aan jullie voor! Een van de auteurs die aanwezig zal zijn is Cis Meijer! Cis heeft ook wat vragen voor ons beantwoord en je leest wat wij van haar boeken vinden. 

Cis Meijer is vooral bekend om haar jeugdthrillers. Ze heeft er drie op haar naam staan: Verdoofd, Val en Moordspel. Dit laatste boek is een paar weken geleden uitgekomen. Ze groeide op in Delft en heeft theater-, film- en televisiewetenschappen in Amsterdam gestudeerd. Naast schrijven houdt ze ook enorm van haar familie en katten, fotografie, reizen en lekker eten. Wij stelden haar wat vragen over het schrijven, en hieronder lees je wat ze daarop antwoordde!

Een thrillerauteur schrijft over het algemeen over gruwelijke zaken. Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Inspiratie voor verhalen haal ik uit wat ik tegenkom, of mee heb gemaakt. Dat kan een nieuwsbericht op tv of in de krant zijn, een herinnering uit het verleden, een gebeurtenis die me aangrijpt. Een filmscène, muziek, een foto, schilderij. Eigenlijk alles wat op mijn gevoel inwerkt.

Denk je van tevoren de plot uit of weet je nog niet wat er gaat gebeuren? 

Ik denk voor een deel de plot uit. En ik heb de climax voor ogen voordat ik begin te schrijven. Tijdens het schrijven kan er het een en ander veranderen, maar ik werk altijd gestaag naar de ontmaskering toe. Ik weet dan nog niet per definitie hoe het verhaal eindigt.

Hoe ziet jouw schrijfplek eruit? 

Ik schrijf voornamelijk thuis en heb daar een aantal schrijfplekken, afhankelijk van de lichtval en de rommel om me heen. Waar ik mijn laptop neerzet, moet geen kruimel of stofje liggen. Er gaat eerst een doek over het werkblad. Alle notities, markeerstiften en pennen leg ik recht. Niet dat ik zo netjes ben. Maar dat is wel onderdeel van het ritueel. In de loop van de dag stapelen paperassen zich op. Meestal staan er foto's van dierbaren op mijn werkblad. Ik zit graag met mijn gezicht naar het raam, om naar buiten te kunnen staren wanneer ik in gedachten aan mijn verhaal sleutel.

Waarom heb je voor het schrijven van thrillers gekozen in plaats van bijvoorbeeld romance of fantasy?

Ik vraag me dat regelmatig af. Waarom schrijf ik toch over enge zaken die echt kunnen gebeuren en niet over iets romantisch, luchtigs of over monsters en elven? Bij fantasy ben ik me er teveel bewust van dat het in het echt niet zou kunnen gebeuren. Ik sluit fantasy of een romantisch verhaal niet uit, maar mijn hart ligt bij spannende verhalen. Dat is altijd al zo geweest.

Ik ben niet bepaald een held, en ik vind het moeilijk om de controle uit handen te geven. In de echte wereld zie ik overal gevaar. Maar spanning in thrillers, ook als ik ze lees, vind ik waanzinnig. Misschien juist omdat ik dan de controle heb. Ik kan bepalen wat er met de bad guy moet gebeuren na de angstaanjagende momenten. Die controle is erg fijn. Er is tijdens het schrijfproces niets zo leuk als het schrijven aan spannend hoofdstuk. Koffie en chocola erbij, een energieverhogend muziekje aan, en gaan!

Lees je zelf ook graag thrillers? Of lees je dan weer juist veel liever boeken uit een ander genre?

Ik lees graag thrillers. Vroeger las ik ze veel. Tegenwoordig heb ik daar helaas minder tijd voor. Het boek van Saskia Noort heb ik in mijn zomervakantie gelezen. En ik had het voorrecht een manuscript van een schrijfmaatje te lezen. Mag ik nog niets over loslaten, maar het is wel een heel spannende jeugdthriller geworden.

Wil jij Cis Meijer ook ontmoeten? Dat kan op 23 oktober tijdens het YA thriller event! Zie ik je daar? 

Dit artikel is geschreven door Femke en Claudia.



Reacties op: YA Crime Event: Get to know Cis Meijer

Meer informatie